perjantai 17. elokuuta 2012

Mikä sää :)


Läksin aamupäivällä autolla ja auton mittari näytti auringossa + 31c, pienen köröttelyn jälkeen asteet tasaantuivat ja laskivat kahteenviiteen, mutta silti ihan huippu kelit näin elokuuksi !  Pihalta leikkelin gladioluksia sisälle kun tuuli tuppaa kopisuttamaan niitä terassin kaidetta vasten.


Nyt on juhlavat kukat olohuoneessa, kelpaa niitä pienen vieraan ihailla, mutta..


.. helteellä on hyvä ottaa tirsat, antaa niiden kukkien nyt olla..

Vieraan ottaessa rennosti napsein kuistilta vielä muutaman pelargonian kukan keittiön pöydälle.






Sitten kiiruhdimme piha hommiin, Minni seuraili varjosta kun minä hikoilin kastelu puuhissa..



Kasvihuoneessa oli ensimmäinen Tomatillo "Purple" kypsynyt,


tämä kasvaa samanlailla kuin ananaskirsikka, tuollaisen "hupun" sisällä.


Sisältä tomatillo ei muistuta tomaattia vaan on ns. tiivispakkaus jossa on piene pieniä siemeniä siellä täällä. Maku tuntui kirpsakalta ja suutuntuma oli lähellä omenaa.. mutta ei voita tomaattia. Tomatillo oli helppo kasvattaa ja kasvarissa se olikein riehaantui hurjaan kasvuun, satoisa ja kaunis, en silti aio tätä enää kasvattaa vaan tilan saa joku toinen juttu.





Kasvihuoneen edustalla saavissa kasvava persikka oli pudottanut maahan ensimmäisen hedelmänsä



ja ai ai miltä se tuoksui kun sitä nuuhkaisi, piti olikein istua kun tätä pakkausta pääsi maistamaan ensi kertaa


Haukkasin ensin palan kuorineen päivineen, mutta koska kuori lähti kevyesti nyppäisemällä pois loput maistelin pitkän kaavan mukaan ilman karvaista päällystä..


Puuhun jäi vielä 19 palleroa joten nyt kun kukat on pirtissä ja ulkona ihana ilma pitää kutsua ystävät ja kylän miehet maistiaisille..

Ihanaa viikonloppua !!


Ja sopii piipahtaa :)

21 kommenttia:

  1. Ooh, upean näköisiä kukkia ja vedet kielelle herauttavia persikoita! Kyllä tulisin mielelläni noihin maisemiin kyläilemään, voi jeskamandeera. Koirakin on niin suloinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kyllä se makoisalta maistui ja melkeimpä samalla kyynel silmäkulmaan nousi kun palluraista tuoksutteli ja maisteli.. Tervetuloa vaan :)
      Minni on äitini koira ja oli tosi kiltti ollessaan ksin kylässä, muuten on aika riiviö..

      Poista
  2. Huikeaa, tuoreita persikoita omasta puusta. Nami!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä tosi nam :) monen (olisko 3-4 ?) vuoden kasvattelu palkittiin. Nämä oli puun ensimmäiset antimet ja n. 20 kpl niitä tulee..

      Poista
  3. Kauniit gladiodukset, aina niitä jaksan ihailla kun itselläni ei ole. Tuo persikka aiheuttaa kadehdintaa, näyttää niin hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tykkään gladioluksista maljakossa jossa ne kestävät tosi kauan, sitä mukaan kun kukka alhaalta päin kuihtuu lyhentelee vain vartta. Mummoni oli gladiolus ihmisiä ja sai samat sipulit kukkimaan vuosia, en tiedä pystyykö nykyajan sipulit samaan mutta ei näiden hinta tänäpäivänä päätä huimaa 3e saa 10 kpl sipuleita, pieni esikasvatus on hyväksi ja syksyllä saa kimpun sisälle.

      Persikka näytti ja maistui hyvälle joten sopii olla kateellinen ;)

      Poista
  4. Niin kauniit kukat olet maljakkoosi laittanut! ja nuo persikat, aivan mahtavia. ja tuo koira on kyllä niin suloinen, ihananinen Minni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gladiolukset sopii maljakkoon kuin nenä päähän :)

      Persikka puun olen joskus ostanut raakkina -70% alesta ja kasvattanut sitä saavissa n. 3-4 vuotta ja talvettanut sen autotallissa, tänä keväänä mietin josko istuttaisin sen maahan mutta en sitten kuitenkaan saanut aikaiseksi, ehkä ensi vuonna. Täällä kolmos vyöhykkeellä se pitää suojata pakkaspeitteillä ja siltikin menestys on epävarmaa joten mietin sitä ulos istuttamista taas ensi keväänä uudelleen. Nyt nautin näistä 20 kpl periskoita :)
      Minni oli hyvin käyttäytyvä vieras vaikka kotona onkin levoton ja joskus vähän riiviökin. Eläinlääkäri joskus sanoi että se on niin kova vahtimaan omaa kotiaan ja omia ihmisiä jotta se käy sen sydämmelle raskaaksi. Täällä minun tykönä se on sitten vähän kuin lomalla, ei tarvitse alituiseen vahtia.

      Poista
  5. Mielelläni tulisin maistamaan, mutta etäisyyttä taitaa olla meidän puutarhojen välillä melkoisesti. Sitäpaitsi synttärit kutsuvat, ensin 8-vuotiaan ja huomenna 60-vuotiaan, joka ei kyllä varsinaisesti juhli, syömään mennään porukalla:)
    Ja ilmat on kyllä lellinyt meitä lomalaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa olisi saada näyttää ja tarjota maistiaiset, mutta kiva kun puutarhaystävät piipahtavat näin netin välitykselläkin.
      Samoin omat vapaat alkoivat vasta nyt ja tasi ne kesä kelitkin vasta alkaa, hienosta säästä on nautittu täällä ja siellä :)

      Poista
  6. Voi vitsit, olet saanut persikat kasvamaan noin hyvin, Hyvä Sinä ! Nyt kyllä on pakko käydä huomenna katsomassa onko Kukkatorilla persikkapuut jo alennuksessa. Viimeksi, kun kävin ne maksoivat jotain 45 euroa. En malttanut sillä hintaa ostaa. Olikos persikkapuut itsepölytteisiä ? Muistelisin, että niin niissä luki. Mä en malttaisi naapureille antaa, söisin kaikki itse :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin jälkikäteen hiukan hirvitti jotta tuliko tehtyä persikalle karhunpalvelus kun en harventanut sen ensi satoa, mutta toivotaan jottei se kaikkia voimiaan menettänyt näitä kypsytellessään. Tämä persikka on lajikenimeltään Maria, ja taisi olla latvialaista kantaa. Löysin omani myös allennuksesta, oli aika rähjäinen risu mutta niin vain virkosi :)
      Onnea "kyttäykseen", se kyllä kannattaa, on niin ihana kun saa oman maistiaisen. Jos laitat sen maahan kasvamaan muista antaa sille lämmin ja suojaisa paikka ja talvella suojata hyvin esim. pakkasharsolla, huippu kaunis tämä puu ei ole joten paraatipaikalle en suosittele..

      Poista
    2. ps. ei tarvinnut toista persikkaa pölyttäjäksi, itse auttelin sitä hieman "nippailemalla" ja ravistelemalla..

      Poista
  7. Mahtava persikkasato, oi nami sentään! Ja nuo monen eri väriset gladiolukset ovat kyllä aivan ihania. Ehkä minunkin pitäisi kasvattaa niitä jonakin vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä se alkaa toivottavasti, Lounais-Suomen uutisissa oli juttu Turussa eräällä yksityisellä pihalla kasvavasta perikka puusta joka antoi jo huippu sadon, itse aarno Kasvikin oli siellä ihmettelemässä ja maistelemassa. Sellaisen sadon kun joskus saisi ! Aika hurjaa muuten että suomessakin kasvaa jo persikoita, onkohan "syy" siinä ilmaston muutoksessa vai onko näitä lajikkeita jo jalostettu pohjolan kestäviksi, eipäs tiedä, mutta tuskin sitä olisi 10-20 v takaperin uskonut..
      Suosittelen, ei kun vain persikkapuun ostoon :)

      Poista
  8. Sulla on persikka(kin)! Varmasti maistuu hyvältä. Nautiskelehan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, on ja löytyy vielä aprikoosikin, se tosin kukki vain muutamalla kukalla eikä pölyttynyt.. Mutta näistä nyt nautitaan.

      Poista
  9. Sinulla onkin hedelmiä ihan omasta takaa. Ei taida koira oikein helteistä nauttia. Ei ainakaan meidän koira.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä Minnikään helteistä tykkää, sillä on niin paksu turkki, varjossa on mukavampi seurailla.

      Poista
  10. Mullakin on nyt persikka-"puu"pihalla ja mietiskelen mitä nyt pitäis tehdä,viedä talveksi kellariin vai antaako olla siinä paikassaan;lounaaseen päin ,talon seinustalla,jos vaan suojaisin ja katsoisin ett pärjäileekö.lajikkeesta en tiedä,laitoi vaan kukka purkkin syömäni persikan siemenen,ja siitä se alkoi kasvaa,siirsin keväällä ulos ja hyvin on kasvanut!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa löytää muitakin persikkapuun omistajia :)
      Hankala päätös on tuo kuinka toimia, sellaista vinkkiä olen itse täältä saanut ja löytänyt, että kyllä sen pitäisi menestyä ulkona jos paikka on suojaisa ja lämmin. Talvella pakkasharsolla peittely on kuulemma hyväksi ettei kukka-aiheet palellu. Mutta jos tuo sinun taimesi on vielä pikkuinen ja sen pystyy talvettamaan kellarissa niin melkein on vielä varmempi niin.
      Omani kuskaan vielä täksi talveksi autotalliin mutta ensi keväänä laitan ne jo maahan, kun ovat kasvaneet jo niin suuriksi etten enää jaksa niitä kuskailla. Laita viestiä mitä päätit ja miten sujui talvetus, mielenkiintoista kuulla muidenkin kokemuksia. Hyvää syksyn jatkoa sinulle ja persikalle !

      Poista